Experimenten
Online!
 Links.

Experimenten:

Thuis Experimenteren

Nederlandse website met door Ruud Herold uitgevoerde experimenten.

Homepage van Gerard Stout

Een overzicht van zijn bezigheden met proeven op het gebied van o.a. scheikunde en biochemie.

Encyclopedoe

Encyclopedie met links en literatuurverwijzingen naar proefjes en andere activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek.

Proefjes.nl

Eenvoudige proefjes voor kinderen op de basisschool gemaakt door studenten van de UvA in Amsterdam.

Goochelen met Chemie

Pagina van de faculteit wetenschappen, departement chemie van de Katholieke Universiteit Leuven met o.a. de chemische tuin, de chemische klok (oscillerende reactie) en het tovenaarsbrouwsel.

Stichting C3 (Communicatie Centrum Chemie)

Deze site van de stichting C3 richt zich vooral op de jeugd, maar wil vooral zoveel mogelijk mensen laten zien hoe belangrijk en spannend chemie is of kan zijn. De website bevat zowel scheikundeproefjes voor kinderen, scholieren als proefjes met uitwerkingen voor docenten. Tevens is het mogelijk om diverse lespakketten te bestellen.

Scheikunde proefjes voor thuis en op school

Website van een docent scheikunde (en algemene natuur-wetenschappen) op een middelbare school met enkele uitgewerkte experimenten.

Science made alive

Website van Wilco Oelen met interresante experimenten, vele mooie foto's van diverse chemicaliën, informatie over het opzetten van een homelab, veiligheid en nog veel meer. (Engels)

Becker Demos Experiment Descriptions

60 experimenten compleet met beschrijving en demo filmpjes. (Engels)

Index of Experiments: University of Siegen, Germany

Verscheidene chemische experimenten met foto's, video's en een korte theoriebeschrijving van de universiteit te Siegen, Duitsland. Onderwerpen zijn o.a. Anorganische chemie, gassen, electrochemie en organische chemie. (Engels)

Chemistry Film Studio

Pagina van Virtual Laboratory met 18 experimenten. (Engels)

Delights of Chemistry

Experimenten van het Department of Chemistry, University of Leeds compleet met beschrijvingen en een foto- en filmarchief. (Engels)

Didactics of Chemistry - University of Regensburg

Website met verschillende experimenten op het gebied van de organische chemie. Bevat tevens een uitgebreide linkpage. (Engels/Duits)

UCSD Chemistry & Biochemistry

50 demonstratie experimenten van het Department of Chemistry and Biochemistry, University of California, San Diego. (Engels)

Fun Science Gallery

De site voor de amateur wetenschapper met o.a. zelfbouw microscopen, optische proefjes en elektrochemie. (Engels)

Lab Dad's Laboratory - Science Experiments

141 experimenten beschreven door Stephen Fuller, amanuensis te Kansas City. (Engels)

Lecture Demonstrations

Chemistry learning center van de University of Illinois met een aantal experimenten. (Engels)

Mike's Electric Stuff

Website met voornamelijk 'high voltage' proefjes, o.a. tesla coils, jacobs ladders, marx generators & lasers. (Engels)

Experimentalchemie.de

Website met elke maand een nieuw experiment. (Duits)

Naturwissenschaftliches Arbeiten

Zeer uitgebreide site met o.a. het periodiek systeem, info over mineralogie, videodemonstraties van experimenten, een virtueel lab, een biologiesectie met info over planten, dieren en mensen en een chemicaliën databank. (Duits)

Chemie-experimente.de

Circa 140 experimenten met onderwerpen als oxidatie-reductie, alkalimetalen, halogenen, zuren & basen, ionverbindingen en meer. (Duits)

Prof. Blumes Medienangebot: Chemie im und ums Haus

Pagina's van Prof. Blumes met proefjes voor scholieren Aan bod komen anorganische-, organische-, en fysische chemie. (Duits)

Kopfball

Populair wetenschappelijk programma van de WDR met uitleg en filmpjes van experimenten. (Duits)

Chemie-Webverzeichnis

Web-Catalog met chemielinks naar o.a. software-, foto's & video's van experimenten, chemicaliënleveranciers, MSDS-databanken en meer. (Duits, sommige links Engels)


Videoclips:

ExploScience Chemistry Demonstration Videos

Demonstratie video's gemaakt door Dr. Chris Schrempp, auteur van het e-book 'Bangs, Flashes, and Explosions'. (Engels)

EepyBird.com

Diet-Coke en Mentos video's; fonteinen met cola en snoepjes. (Engels)


Leveranciers:

Emergo

Voor levering van laboratoriumapparatuur en chemicaliën. Inclusief uitgebreide catalogus met duidelijke omschrijvingen en foto's van meer dan 15.000 artikelen. Levering van chemicaliën niet aan particulieren.

Breukhoven

De onlinewinkel voor scholen. Leverancier van practicum materialen voor biologie, natuurkunde en scheikunde. Tevens levering aan particulieren, uitgezonderd chemicaliën.

Labshop Twello

Onlinewinkel voor chemicaliën en glaswerk. Levering van chemicaliën ook aan particulieren. Boven de 50 euro geen verzendkosten. Het prijsniveau voor chemicaliën ligt beduidend hoger als bij Emergo/Breukhoven.

Labstuff

Particuliere site voor in- en verkoop van zowel nieuw als tweehands laboratorium materiaal. Tevens verkoop van enige chemicaliën.

De Hekserij

Onlinewinkel van 'De Drie Heksen'. Verkoper van diverse grondstoffen voor cosmetica, tevens leverancier van een aantal chemicaliën en laboratoriumglaswerk. (ook aan particulieren)

O.E Initiatieven

Leverancier van praktica materialen voor scholen, o.a. glaswerk, stoppen, magneten, balansen, diverse teststrookjes, microscopen enz.

Labexchange

Op onze website vindt u het misschien wel meest uitgebreide assortiment ter wereld aan gebruikte en nieuwe analyse- en laboratoriumapparatuur. U krijgt op al onze instrumenten minimaal 60 dagen garantie. De garantieperiode kan, indien gewenst, verlengd worden tot een jaar. (tekst afkomstig van Labexchange)

Microscoop-expert.nl

Microscoop-expert.nl is in het leven geroepen om duidelijke en heldere informatie te geven over de aankoop van een microscoop. De over- zichtelijke webwinkel maakt het mogelijk een keuze te maken uit de verschillende typen & merken microscopen.

Drogisterij de Lang

Volgens eigen zeggen 'De leverancier voor al uw zelfmaak-benodigdheden'. Het assortiment omvat o.a. diverse chemicaliën, stoffen voor het bereiden van cosmetica, benodigdheden voor het zelf maken van wijn en bier en kant en klare (les)pakketten voor scholen en (kinder)feestjes.


Forums:

Amateurchemie.nl

Nederlandstalig chemieforum met als thema: Thuis- en hobbychemie, in theorie en praktijk!

Chemieforum.nl

Algemeen nederlandstalig chemieforum.

Versuchschemie.de

Chemieforum met verschillende experimenten. (Duits)

Sciencemadness Discussion Board

Engelstalig chemieforum met als onderwerp 'The art and science of amateur experimentalism' (Engels)


Link pagina's:

www.fambof.nl - Scheikunde Links

Overzicht van meer dan 130 links naar de beste scheikunde sites in Nederland en BelgiŽ. In rubrieken als organisaties, onderzoek, naslag, evenementen en scholieren.


Diversen:

Jongerensociëteit De Schuilplaats

Uitgaansgelegenheid in Benthuizen.

Stichting "Iemand geeft om mij"

Stichting "Iemand geeft om mij" is in het leven geroepen naar aanleiding van de Tsunami in Azië op 2e kerstdag 2004. Deze stichting heeft in Sri Lanka een aantal projecten opgezet om misbruikte en/of door de familie uitgestoten meisjes te helpen met onderwijs, huisvesting en begeleiding. Donaties zijn van harte welkom en kunt u storten op banknummer 3713.23.789 t.n.v. "Stichting Iemand geeft om mij"

Allics.nl

Website van fotograaf Edward Tiessens.