Experimenten
Online!
 Kandijsuiker.

Opstelling. Beschrijving:

Herkristallisatie van suiker op satéstokjes.

Apparatuur:

-Verwarmingsplaatje
-Weegschaal
-Hoge pan of bekerglas
-Pollepel o.i.d.
-Satéstokjes
-Theedoek

Chemicaliën:

Kristalsuiker: C12H22O11

Uitvoering:

Breng in een hoge pan 750 ml water aan de kook. Weeg 1650 gram suiker af en los het, al roerende, op in het kokende water. Goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Nadat alle suiker is opgelost de vloeistof nog enige minuten laten doorkoken. Af laten koelen tot kamertemperatuur.

Ent een paar satéstokjes met suikerkristallen door ze even met water nat te maken en er daarna wat suikerkorrels overheen te strooien. Probeer de korrels een beetje regelmatig (afstand 5-15 mm) rondom het stokje te verdelen. Laten drogen totdat de suikerkorrels vast zitten.

Hang de geprepareerde satéstokjes in de suikeroplossing. Afdekken met een theedoek en op een rustige plek, bij kamertemperatuur, laten staan. Na ongeveer 3 weken zijn de satéstokjes volledig met grote suikerkristallen overgroeid.

Uitleg:

Herkristallisatie is een techniek die in de chemie wordt gebruikt om chemicaliën te zuiveren van ongewenste stoffen. Daartoe lost men zoveel mogelijk van de ruwe grondstof op in een geschikt, meestal verwarmd oplosmiddel, filtreert om onopgeloste bestanddelen te verwijderen en laat de oplossing afkoelen waardoor oververzadiging, en daardoor opnieuw kristallisatie optreedt. De verontreinigingen blijven achter in de resterende vloeistof die meestal wordt weggegooid.

NB: Bij deze proef wordt herkristallisatie gebruikt om grote suikerkristallen te doen neerslaan op een satéstokje, het zuiveren van grondstoffen is hierbij niet aan de orde.

Opmerkingen:

-Bij het prepareren van de satéstokjes het gedeelte wat later boven de suikeroplossing hangt droog houden.

-Het resultaat is te gebruiken om bijv thee te zoeten.

Meer info & links:

Wikipedia.org - Herkristallisatie

Uitleg over herkristallisatie in de Wikipedia encyclopedie.

Experimentalchemie.de - Herstellung von Impfkristallen

Algemene beschrijving voor het maken van kristallen. (Duits)

Foto's: vlnr 1 week, 2 weken & 3 weken.

Week 1. Week 2. Week 3.