Experimenten
Online!
 Haargel.

Potje met haargel. Beschrijving:

Twee haargel recepten met een korte uitleg over gelvorming.

Apparatuur:

-Weegschaal
-Spatel
-Bekerglas 250 ml
-Maatcilinder 100 ml
-Verwarmingsplaat
-Horlogeglas
-Potje voor de gel (125 ml)

Chemicaliën:

Aardappelzetmeel: (C6H10O5)n
Natriumcarbomeer (gelvormer): C3H3NaO2
Parabeen (conserveermiddel)
LV41 (emulgator)
Parfumolie
(Voedings)kleurstof

Veiligheid:

Sommige mensen zijn overgevoelig voor parabeen.

Uitvoering:

Recept 1:

Weeg in een bekerglas 4 gram aardappelzetmeel af. Roer de zetmeel los met wat water en vul aan tot 100 ml. Voeg eventueel een paar druppels kleurstof toe. Goed blijven roeren en langzaam aan de kook brengen. Circa 1 minuut doorkoken. Afgedekt af laten koelen en een eventueel aan de oppervlakte gevormd vel verwijderen.

Recept 2:

Weeg 0,5 gram natriumcarbomeer af op een horlogeglas. Meng in het potje waarin de gel straks bewaard wordt 1,5 ml (circa 30 druppels) LV41, 12 druppels parabeen en 6 druppels parfum olie. Giet 100 ml heet water in het potje voor de gel en voeg een paar druppels kleurstof toe. Voeg tot slot de natriumcarbomeer onder goed roeren in kleine hoeveelheden toe.

Waarnemingen:

Recept 1:

Vanaf circa 80°C begint de aardappelzetmeel te binden. Na 24 uur is de dikte van de gel maximaal.

Recept 2:

Bij het toevoegen van de natriumcarbomeer ontstaan gemakkelijk klontjes. Na een dag zijn de meeste daarvan vrijwel verdwenen.

Uitleg:

Haargel bestaat voor het grootste gedeelte (>95%) uit water of een water/alcohol mengsel. Verder bevat gel conserveermiddel om het beter houdbaar te maken, parfum om het een lekker geurtje te geven en een eventueel een beetje kleurstof. En niet te vergeten het belangrijkste bestanddeel: De gelvormer. (verdikkingsmiddel)

Gelvormers zoals bijvoorbeeld natriumcarbomeer zijn, al dan niet vertakte, langgerekte, uit kleinere eenheden samengestelde moleculen (polymeren), die opgelost in een oplosmiddel (water), onderling door middel van een chemische of natuurkundige binding een drie-dimensionaal netwerk kunnen vormen. Omdat de watermoleculen zich moeilijk in het netwerk kunnen verplaatsen wordt de viscositeit van de vloeistof, afhankelijk van de concentratie van de gelvormer, verhoogd.

Opmerkingen:

-Alle ingrediënten, behalve de aardappelzetmeel, zijn verkrijgbaar bij: De Hekserij.

-De (voedings)kleurstof van de Hekserij wordt geleverd in poedervorm. Los voor gebruik een spatelpunt op in wat water en gebruik van deze oplossing een paar druppels of voeg een heel klein beetje poeder toe aan de gel.

-De gel van recept 1 (aardappelzetmeel) is circa 10 dagen houdbaar, recept 2 (natriumcarbomeer) met conserveermiddel maximaal 4 maanden.

-Aardappelzetmeel is niet verenigbaar met LV41, parabeen en parfumolie. De voedingskleurstof combineert wel goed met aardappelzetmeel.

Meer info & links:

Proefjes.nl - Proefje maak zelf gel
Proefjes.nl - Proefje maak zelf lijm (haargel)
De Hekserij - Haargel
Thuisexperimenteren - Haargel maken

Webpagina's met experimenten om zelf haargel te maken.

Katholieke Universiteit Leuven - Hoe krijg ik mijn haar in pieken?

Lespakket (pdf) van Universiteit Leuven met uitleg over de samenstelling en werking van verschillende gelvormers, inclusief enkele proefjes.